Eten en drinken in Gambia
Gambia heeft een eenvoudige keuken met veelal voedzame maaltijden met lokale geproduceerde ingrediënten.
Keuken
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
De Gambiaanse keuken is een eenvoudige keuken, die als hoofdingrediënten rijst, couscous, yam, zoete aardappel, bonen en pinda’s heeft. Voor wat betreft vlees wordt met name veel kip gegeten, maar ook rund wordt in sommige gerechten verwerkt. Omdat het overgrote merendeel van de Gambiaanse bevolking Moslim is, wordt varkensvlees nauwelijks gegeten. Vis daarentegen is wel weer populair en wordt over het algemeen gerookt of gedroogd in het eten verwerkt. Omdat in de magrovebossen veel oesters en garnalen voorkomen, kunt u deze schaaldieren ook verwachten in de Gambiaanse keuken. Typische gerechten zijn kip yassa (sisay yassa), een kipschotel met een pittige citroensaus en veel ui. De schotel wordt met rijst geserveerd. Yassa kan ook met vis worden bereid. benachin (ook wel Jollof of Wollof rice genoemd) is eveneens een populair gerecht. Het is een eenpansgerecht met in een tomatensaus gekookte groenten en/of vlees. Het meest karakteristieke gerecht van de Gambiaanse keuken is domada, een stoofschotel van in pindasaus gestoofd vlees. Zowel benachin als domada wordt met rijst geserveerd. Maaltijden worden meestal boven een open vuur bereid. Volop verkrijgbaar in Gambia zijn verse exotische vruchten, zoals mango’s, bananen, grapefruits, papaja’s en watermeloenen. De nationale drank van Gambia is zoals in vele West-Afrikaanse landen de palmwijn, waarvan het alcoholpercentage nogal eens kan verschillen. Ook bier wordt veel gedronken. Vruchtensapjes, bissap (van de hibiscusplant) zijn populaire niet-alcoholische dranken. Koffie en thee worden ook veel gedronken. Wanneer u bij de lokale bevolking op visite gaat zult u meestal thee aangeboden krijgen. Dit is een teken van gastvrijheid. Het is meestal sterk gezoete groene thee.
Eetgewoonten
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
Anders dan in vakantielanden rond de Middellandse Zee gaan Gambianen vroeg aan tafel. Dat betekent dat de lunch tussen 11 en 12 genuttigd wordt en men al vanaf 17 uur aan de avondmaaltijd begint. Wanneer u in een eenvoudige eetgelegenheid gaat eten, kunt u het beste met deze eettijden meegaan, omdat maaltijden dan het verst zijn. Wordt u bij mensen thuis uitgenodigd, dan zult u waarschijnlijk met de familie van één grote schaal eten. Eet men met de hand, gebruikt u dan altijd uw rechterhand. De linkerhand wordt als onrein beschouwd.
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
Supermarkten
Bron: Linsensuppe, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons
Supermarkten vindt u met name in Serekunda langs de Karaiba Avenue. In Kololi kunt u voor uw dagelijkse boodschappen terecht bij Maroun’s, Parkway Supermarket of Xpress Supermarket. In Kotu zit een Pick ’n Save supermarkt. Ook in Fajara en Bakau is een aantal supermarkten te vinden, net als in de hoofdstad Banjul. De prijzen liggen over het algemeen lager dan in West-Europa.
Restaurants
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
In de toeristenplaatsen Kotu en Kololi vindt u een goed aanbod aan restaurants met verschillende keukens, waaronder de Chinese, Thaise, Libanese en Franse keuken. Andere restaurants serveren lokale specialiteiten. Wanneer u de toeristische plaatsen verlaat bent u aangewezen op eenvoudige eethuisjes van wisselende kwaliteit. Wanneer u vlees besteld, controleert u dan altijd of het goed gaar is en wees voorzichtig met ongekookte groenten.
Drinkwater
Bron: Atamari, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons
U kunt kraanwater in Gambia niet drinken. Koopt u dus mineraalwater in flessen of kook het kraanwater voordat u het gebruikt. Bestelt u ook altijd frisdrank zonder ijsklontjes, tenzij u zeker weet dat men bronwater heeft gebruikt. Ook onverpakt ijs kunt u beter laten staan.
Meer reisinformatie
Meer informatie over uw reis naar Gambia: