Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf op Gambia.

Geldzaken

Bron: Pen Waggener, CC-BY-2.0, Wikimedia Commons

In Gambia betaalt u met de Dalasi (D). Eén Dalisi is onderverdeeld in 100 butut. Geld wisselen kunt u het beste in Gambia zelf doen. Direct op het vliegveld zijn geldwisselkantoren aanwezig. In de toeristische plaatsen langs de kust kunt u ook geld bij een automaat pinnen. Grote uitgaven kunt u in deze plaatsen ook met uw creditcard betalen. Fooien voor obers, hotelmedewerkers en gidsen zijn gebruikelijk. Taxichauffeurs hoeft u geen fooi te geven.

Bellen

Bron: Yann , CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Bellen kunt u in te kantoortjes van Gamtel. Deze zijn vaak 24 uur per dag geopend. Mobiel bellen vanuit Gambia kan ook prima. U kunt natuurlijk met uw eigen abonnement bellen, maar het is voordeliger om ter plekke een prepaidkaart aan te schaffen. Veel hotels beschikken over gratis Wi-Fi en ook meer en meer cafés en restaurants bieden gratis internet aan. Daarnaast zijn in de toeristische plaatsen ook enkele internetcafés te vinden. Hoe lang deze nog kunnen concurreren met de hotels en restaurants is echter de vraag.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u op vakantie gaat naar Gambia is het raadzaam enkele vaccinaties te halen. DTP en Hepatitis A vaccinaties worden ook bij een kort verblijf aangeraden, maar zijn niet verplicht. Malaria en dengue komen in Gambia voor. U dient zich daarom goed tegen muggen te beschermen en malariatabletten te slikken. Voor meer informatie kunt u terecht bij de GGD. Zorgt u verder dat u goed verzekerd bent tegen ziektekosten in het buitenland. Indien uw ziektekostenverzekeraar niet alle kosten vergoed, sluit dan een reisverzekering inclusief ziektekosten af. Bij ernstige ziekteverschijnselen moet u zo snel mogelijk hulp zoeken. U kunt in Gambia vervelende en ernstige ziektes oplopen. Helaas is het niveau van de gezondheidszorg niet zo goed als dat in Europa. Wanneer u dus echt iets opgelopen heeft, is het zaak zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren en u daar te laten behandelen. Wanneer u bij de apotheek medicijnen haalt, controleert u dan altijd even de houdbaarheidsdatum. Neemt u in elk geval voor u noodzakelijke medicijnen mee en zorg dat u ook een voorraad reguliere medicijnen, zoals pijnstillers en antilaxeermiddelen mee. Om maagproblemen te voorkomen kunt u het beste alleen goed doorkookte groenten en doorbakken vlees eten. Wees voorzichtig met salades. Eet ook geen ongeschild fruit. Kraanwater moet u eerst koken, voordat u het kunt drinken.

Veiligheid

Bron: NJR ZA, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Hoewel Gambia één van de veiligste landen van West-Afrika is, adviseert het Ministerie van Buitenlandse Zaken ‘waakzaamheid te betrachten’. Gambia kent de doodstraf en in 2012 werden enkele veroordeelden geëxecuteerd. Naar aanleiding hiervan zijn protesten aangekondigd. Deze kunt u het beste mijden, mochten ze tijdens uw verblijf in Gambia plaatsvinden. Reizen van Gambia naar de Casamance regio in Senegal wordt vanwege een toenemend aantal gewapende overvallen afgeraden. Verder komt in Gambia kleine criminaliteit, met name in de vorm van zakkenrollers, voor. Let vooral in het openbaar vervoer goed op uw waardevolle spullen. Een bekend probleem in Gambia zijn de zogenaamde bumsters en hustlers. Dit zijn jonge Gambiaanse mannen die zich aan toeristen opdringen. Ze willen u iets verkopen, als gids dienen of andere diensten aanbieden. Uiteindelijk zijn ze vooral op uw geld uit. Bumsters zijn over het algemeen opdringerig en vasthoudend. Wanneer het in uw ogen uit de hand loopt, kunt u de politie alarmeren. Deze kan echter harder ingrijpen, dan u in gedachte had, dus de politie erbij halen levert niet altijd het gewenste resultaat. Probeert u daarom zelf resoluut duidelijk te maken dat u niet van de diensten van de bumsters gebruik wilt maken. Wees verder voorzichtig met negatieve uitlatingen over de president. Dit kan u op een celstraf komen te staan! Tot slot is homoseksualiteit strafbaar in Gambia, openlijk voor uw geaardheid uitkomen is daarom niet verstandig.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Gambia:

  • Gambia is een Afrikaans land met een geheel andere cultuur dan in West-Europa. Probeert u zich zoveel mogelijk aan te passen en toon in elk geval respect voor de plaatselijke gewoontes en gebruiken. U bent te gast en uw reis zal het prettigst verlopen als u zich ook dusdanig gedraagt. Houdt u vooral tijdens de Ramadan rekening met de plaatselijke bevolking. Uitgebreid in het openbaar eten of drinken is niet gepast.
  • Het voltage bedraagt in Gambia 220 volt. Meestal passen Europese stekkers op Gambiaanse stopcontacten, maar soms heeft u toch een wereldstekker nodig.
  • Ondanks dat Gambia een grotendeels Islamitisch land is, zult u maar weinig gesluierde vrouwen tegenkomen. Vrouwen hoeven ook niet hun hele lichaam te bedekken. U kunt zelf dus ook zonder problemen in korte broek of rok en een T-shirt rondlopen. Houdt u wel rekening met de muggen!
  • Naturisme is in Gambia verboden. Topless zonnen wordt op de meeste stranden van hotels wel toegestaan.
  • Afdingen en onderhandelen behoren tot het straatbeeld van Gambia. Op de markten en bij souvenirwinkels zal van u verwacht worden dat u over de prijs onderhandelt. Zet altijd laag in, de vraagprijs ligt altijd veel hoger dan wat redelijk is. Probeer uiteindelijk op zo’n 60% van de startprijs uit te komen.
  • Voordat u foto’s van de plaatselijke bevolking maakt, kunt u beter eerst toestemming vragen. Met name in het binnenland vindt men het lang niet altijd prettig wanneer u ongevraagd foto’s maakt. Soms eist men een vergoeding.