Vervoer in Gambia

Zelf een auto huren in Gambia wordt afgeraden en het openbaar vervoer is niet heel efficiënt. Taxi’s en bushtaxi’s vormen de gemakkelijkste manier om van A naar B te komen.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Zelf een auto huren in Gambia is niet gebruikelijk en wordt ook afgeraden. Het autoverkeer in het land is onveilig door het slechte staat van de wegen en van de auto’s. Beter is het om een auto met chauffeur te huren. Huurt u toch een auto, neem dan in elk geval een terreinwagen.

Taxi

Bron: Atamari, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

In Gambia rijden twee soorten taxi’s rond. Geheel groene taxi’s zijn toeristentaxi’s en gele taxi’s met een groene streep zijn ‘gewone’ taxi’s. Meestal beschikken ze niet over een meter en als die wel aanwezig is, werkt deze meestal niet. Aan u dus de taak om van tevoren een prijs af te spreken en u niet af te laten zetten! Aan toeristen wordt meestal een veel te hoge prijs gevraagd. Het is zaak om flink te onderhandelen en af te dingen. Wat al helpt is niet meteen bij uw hotel een taxi aanhouden, maar even wat verder te lopen en op een doorgaande weg een taxi aan te houden. De prijs zal dan aan aanzienlijk lager liggen.

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het openbaar vervoer in Gambia is niet zo goed geregeld en zeker niet wat u van thuis gewend bent. Bussen rijden onregelmatig, zijn traag en zitten vaak overvol. Ze rijden tussen de grotere plaatsen in Gambia, zoals Banjul, Serekunda en Bakau. Ook Georgetown in het binnenland is in principe per bus te bereiken, maar de reis duurt lang. Buskaartjes zijn wel goedkoop. Makkelijker reizen is het met de bushtaxi. Dit zijn gedeelde taxi’s meestal in de vorm van een minibusje, maar soms worden ook grote personenauto’s gebruikt. Bushtaxi’s volgen een vast traject en vertrekken wanneer ze vol zitten. U kunt overal langs de route in- en uitstappen. De Gambiarivier kan op een aantal plekken per veerboot worden overgestoken. Zo kunt u van Banjul naar Barra varen en van Soma naar Farafenni. Een derde veerboot vaart bij Georgetown.