James Island, Juffureh & Albreda

James Island, Juffureh en Albreda zijn allen onlosmakelijk verbonden met de slavernij en hoewel uit die tijd weinig over is gebleven, is een bezoek, zeker voor geschiedenis liefhebbers, een aanrader.

Juffureh

Juffureh was jarenlang een Britse slavenhandelspost, terwijl Albreda een Franse slavenhandelspost was. Juffureh kreeg wereldwijde bekendheid toen Alex Hale het boek Roots schreef en het verhaal van zijn familie in deze plaats laat beginnen. Van het boek is later ook een televisieserie gemaakt en sindsdien is een kleine toeristenindustrie in Juffureh ontstaan en met name veel Afro-Amerikanen bezoeken het dorp. U kunt in elk geval een bezoek brengen aan het National Museum, waar u informatie krijgt over de slavenhandel tussen Europa, Afrika en Amerika.

Albreda

Slechts enkele honderden meters van Juffureh vandaan ligt Albreda, de vroegere Franse handelskolonie. Enkele resten van het hoofdgebouw zijn nog zichtbaar en ook vindt u in Albreda een 19de eeuws kanon. Bij dit kanon staat een paal. Toen de Engelsen de slavernij afschaften en de Fransen dit nog niet deden ontstond een vreemde situatie, waarbij slaven slechts naar de freedom flagpole op de grens tussen Juffereh en Albreda hoefden te vluchten om hun vrijheid terug te winnen. Vlakbij Albreda hebben de Portugezen ook een handelspost gehad en hier kunt u nog de resten van een kerk van rond 1450 vinden.

James Fort

Midden in de Gambia rivier ligt James Island, dat sinds 2003 op de UNESCO Werelderfgoederenlijst staat en daardoor diverse toeristen trekt. Op het eiland vindt u de restanten van een Engels Fort uit de 17de eeuw. De Engelsen en Fransen hebben altijd om het eiland gestreden en dat was niet voor niets. Het had een ideale ligging om dienst te doen als ‘opslagplaats’ voor slaven. Toen de Engelen in 1807 de slavernij afschaften kreeg het eiland een andere functie en werd het gebruikt als scheepsopslag. Op het eiland restten nu slechts enkele ruïnes, maar dat in combinatie met de prachtige baobab bomen en de idyllische ligging maken James Island tot een uniek uitstapje.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Gambia:

Foto’s van James Island

Ligging